11:25 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 51
  Pratite nas

  Kako se prave replike odela našeg najvećeg naučnika za potrebe muzeja i šta nam odeća govori o Teslinoj ličnosti — za emisiju „Orbita kulture“ objašnjava kostimograf Jelena Stokuća.

  Da li su slikari fantastike, čija su se dela našla na izložbi u galeriji „Pariski krug“, svoje nadrealne svetove stvarali usled skučenosti realnog života i šta, osim Pariza, povezuje Ljubu Popovića, Petra Omčikusa, Batu Mihailovića i Miloša Šobajića — otkriva nam Živojin Ivanišević, osnivač galerije „Pariski krug“, u kojoj je otvorena izložba „Fantastika u srpskom slikarstvu“.

  Slušajte nas i saznajte šta nam je, neposredno po dobijanju „Zlatne arene“ u Puli, u telefonskom razgovoru otkrila Dana Budisavljević, rediteljka filma „Dnevnik Dijane Budisavljević“, koji je trijumfovao na ovom čuvenom filmskom festivalu.

  Kakvu snagu ima jedan omanji automobil, kad uspeva godinama da spoji ljude iz najrazličitijih delova sveta, kakvom supkulturnom fenomenu svedočimo, u čijem je epicentru popularni „Spaček“ i zašto je i danas prepoznatljiv simbol jednog drugačijeg vremena — razgovaramo sa Davorom Gabrićem, predsednikom kluba ljubitelja „Spačeka“, i sa našim kolegom „spačekistom“ Urošem Bobićem.

  Šta nam, osim opominjućeg naslova, poručuje izložba „Zemlja nije moj dom“, pitamo njenog autora, čačanskog umetnika Nenada Marića.

  A sa poznatim džez muzičarem Vasilom Hadžimanovim razgovaramo o predrasudama sa kojima se susreću deca slavnih umetnika, ali i o stanju na srpskoj muzičkoj sceni.

  Emisiju „Orbita kulture“ slušajte subotom od 10 časova na talasima Radija Studio B i onlajn na našem sajtu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga