04:40 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 190
  Pratite nas

  O „Župskoj Veneri“, epohalnom arheološkom otkriću kod Aleksandrovca, za koju se procenjuje da je stara 6.000 godina, u emisiji „Orbita kulture“ razgovaramo sa arheologom Sanjom Crnobrnjom Krasić, koja je i iskopala tu dragocenost.

  Da li će, posle humanitarnog koncerta „Za naše Kosovo i Metohiju“ u Herceg Novom i reakcija koje je izazvao, ljubavne balade biti u opasnosti da postanu „delo koje ruši državu i ustavni poredak“ i šta činiti sa tim sve prisutnijim političkim čitanjem umetnosti, za Sputnjik govori jedna od učesnica koncerta Ivana Žigon.

  Na koje je sve načine i sa koliko uspeha korišćen kamen u arhitekturi i umetnosti otkrivaju, autori istoimene izložbe Tatjana Karavelić i Zoran Đajić.

  O 70 godina jedne od najznačajnijih kulturnih ustanova — Grafičkom kolektivu, čiju jedinstvenu istoriju ispisuje izložba „Otisak vremena“, kao i monografija koja prati tu postavku u Galeriji SANU, razgovaramo sa istoričarkama umetnosti Irinom Subotić i Ljiljanom Ćinkul.

  Kako se i posle pola veka rada i dalje žudi za otkrićem nove dimenzije poetskog govora koja je i nova dimenzija razumevanja sveta, otkrivamo u razgovoru sa Milijom Belićem, jednim od naših a svetskih umetnika, čija je retrospektiva otvorena ovih dana u njegovom rodnom Gornjem Milanovcu.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga