19:06 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik

  Čuje li svemir našeg znanja nemir?

  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 141
  Pratite nas

  Šta nam novo otkriva nedavno objavljena knjiga „Kratki odgovori na velika pitanja“ Stivena Hokinga? Na koji način u svom poslednjem delu slavni naučnik odgovara na neka od najvećih pitanja čovečanstva i koliko nauka napreduje u otkrivanju zagonetki u vezi sa vanzemaljskom i elektronskom inteligencijom i nastankom svemira i crnih rupa?

  Da li naša nauka drži korak sa svetskom naukom, na to pitanje u emisiji „Orbita kulture“ odgovaraju dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku, prof. dr Petar Adžić, vođa srpske naučne ekipe u Cernu, i Dubravka Dragović, urednica u izdavačkoj kući „Vulkan“, koja objavljuje Hokingova dela.

  Šta sadrže staroegipatske zbirke u našim muzejima, o kakvim eksponatima je reč i šta sve može da vide posetioci istoimene izložbe u Muzeju afričke umetnosti, otkrivaju kustosi izložbe Emilija Epštajn i Nenad Marković.

  Da li je retrospektiva tapiserija Milice Zorić, otvorena u spomen zbirci Pavle Beljanski u Novom Sadu, pokušaj da se ispravi nepravda učinjena jednom marginalizovanom umetničkom izrazu, ali i nepravda prema autoru koji nas je, zahvaljujući tapiseriji, svojevremeno dostojno prezentovao u svetu, pitamo Milicu Orlović Čobanov, autorku te postavke.

  Slušajte nas i saznajte šta o predstojećem Bitefu misli nemački umetnik Anton Rouz, čija je predstava „Beograd na daljinski“ svojevrsni prolog ovogodišnjeg festivala.

  O izložbi „Kneginja Jelisaveta — dugo putovanje kući“, posvećenoj kćeri kneza Pavla i kneginje Olge, jedinoj devojčici i poslednjem članu vladarskog doma Karađorđevića, razgovaramo sa kustoskinjom Istorijskog muzeja Srbije i autorkom izložbe Tamarom Ognjević.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga