21:06 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  1112
  Pratite nas

  Gde smo to stigli kada nas samo reset potpune i čiste ljubavi možda može izbaviti, kakva je uloga teatra u tom poslu, sa kakvim optimizmom može da se gleda na budućnost sveta, umetnosti, pre svega pozorišta koje se nužno bavi temama poput fašizma u 21. veku i ludila u koje nas i prosperitet može uvesti?

  Da li je krug nasilja i ubistava o kojima su pisali stari Grci ikada prestao? Zašto se umetnost mora stvarati i na razvalinama civilizacije — pitamo u „Orbiti kulture“ hrvatske reditelje Bobu Jelčića i Boruta Šeparovića, čije su predstave „Zašto je poludeo gospodin R“ i „Mladež bez Boga“ i pred bitefovskom publikom, kao i Miloša Latinovića, direktora Bitef teatra.

  Koje su još pozorišne priče 53. Bitefa, kako iz ugla jednog Afrikanca izgleda migrantska kriza koja potresa svet, može li se bez bola igrati Eshilova „Orestija“ u razrušenom Mosulu i da li će različitosti opstati u zajednici, makar i pozorišnoj — pitanja su za glumce iz predstave „Orest u Mosulu“, kao i reditelje predstava „Evropa“ i „Pozvani“.

  Zašto je i posle 110 godina od nastanka „Santa Marija dela Salute“ i dalje srpska pesma nad pesmama i kako i danas Kostićeva kovanica „beznjenica“ ne gubi ništa od svoje eruptivne snage, objašnjava akademik Miro Vuksanović.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga