21:48 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 250
  Pratite nas

  Kako danas, 140 godina od pojave romana „Braća Karamazovi“, razumeti ideje velikog pisca, naročito onu iz „Legende o Velikom Inkvizitoru”, u kojoj Hrist odbija da kupi slobodu hlebom i čudom?

  Da li je moguće odoleti takvim iskušenjima u današnjem vremenu velikih izazova koji su postavljeni pred čoveka i njegovu slobodu — neka su od pitanja na koja u emisiji „Orbita kulture“ odgovaraju profesori Dragan Stojanović i Tanja Popović.

  Kako se čuveni Zolin roman adaptira za pozorišnu scenu, da li je i koliko svet napredovao u poslednja dva veka, od pojave „Nane“ do danas, otkriva nam rediteljka Ivana Vujić.

  Kako izgleda svirka sa Brajanom Mejom, gitaristom kultne grupe „Kvin“ i kako ga je Paganini doveo do „Boemske rapsodije“ — iz Amerike za Sputnjik objašnjava Beograđanin Andrej Kurti, naš nagrađivani violinista, ruski đak i američki profesor.

  Naši gosti su i slikar Nemanja Mate Đorđević, čija se izložba „Simptom” otvara u legatu Bate Mihailovića, kao i Vasilije Nikitović, reditelj filma „Četiri ruže“, koji će pred beogradskom publikom biti premijerno prikazan 3. decembra.

  U danu kada obeležava svoj 80. rođendan, ugostili smo i akademika Matiju Bećkovića, po mnogima — najvećeg živog srpskog pesnika.

   

  Tagovi:
  Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga