12:28 02 Jul 2020
Slušajte Sputnik

  Otkrivamo nepoznate priče o biserima Jugoslovenske kinoteke

  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 200
  Pratite nas

  Ko je od slavnih svetskih reditelja, glumaca i drugih filmskih stvaralaca prošao kroz Jugoslovensku kinoteku tokom proteklih sedam decenija? Kakve bisere, zabeležene na filmskoj traci, čuva ova ustanova kulture?

  Ko su ljudi koji su proteklih 70 godina gradili istoriju Kinoteke, borili se za njen opstanak i doneli joj svetski ugled? Šta su budući izazovi jednog od najznačajnijih evropskih filmskih arhiva? Na ova pitanja, u emisiji „Orbita kulture“ potražili smo odgovore od autorke monografije „Jugoslovenska kinoteka — 70 godina“ Maje Medić i direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića.

  Još jedan „sedamdesetogodišnjak“ — Pozorište na Terazijama, svoj jubilej obeležava pod sloganom „70 godina novi“. U razgovoru sa jednim od doajena ovog teatra, glumcem Radetom Marjanovićem, i koreografom i igračem Milanom Gromilićem pokušali smo da otkrijemo zbog čega se većina predstava Pozorišta na Terazijama igra po više od stotinu puta, ali i koliko je kompleksan i naporan rad u pozorišnom žanru koji na sceni ostavlja utisak lakoće i raspevanosti.

  Slušajte nas i saznajte kako je proteklo otvaranje nove sezone u pozorištu KPGT gde je pre tri večeri izveden komad nobelovca Petera Handkea „Psovanje publike“ u režiji Ljubiše Ristića.

  Šta se sve našlo na izložbi fotografija „VASKRS svetinja“, otvorenoj ove nedelje u Kući Đure Jakšića u Beogradu i s kakvom se emocijom fotograf dve decenije kasnije vraća na mesta s kojih je objektivom ovekovečio ruine srpskih manastira u Crnoj Gori — pitamo autora izložbe, foto-reportera „Večernjih novosti“ Zorana Jovanovića Mačka.

  Naši gosti biće i prvaci Ruskog državnog baleta iz Sankt Peterburga Vera Osipenko i Maksim Kudrjavcev koji nastupaju u Sava centru u baletskoj predstavi na ledu „Krcko Oraščić“.

   

  Tagovi:
  Peter Handke, Pozorište na Terazijama, Jugoslovenska kinoteka, Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga