05:49 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 152
  Pratite nas

  U susret Božiću razgovaramo o hrišćanstvu koje se svojim vrednosnim, etičkim i estetičkim stavovima nalazi u temeljima zapadnoevropske kulture, kao i o tome koliko smo — zahvaljujući kulturnim poslenicima, filozofima i umetnicima koje je oblikovala ova religija — otvorili mnoge pravce savremenog kulturnog i umetničkog delovanja.

  Naši sagovornici na ovu temu u emisiji „Orbita kulture“ su protojerej Aleksandar Mihailović, saradnik u nastavi na predmetu Sveto pismo i Aleksej Daniel Đermanović, asistent na predmetu crtanje ikone i ikonopis.

  Osim što je najradosniji hrišćanski praznik, kakav značaj Božić još ima za Srbe? Šta sadrže drevni božićni običaji koji su se do danas zadržali, šta sve po verovanju treba uraditi do Badnjeg dana i zašto baš ovaj praznik na najsvečaniji način treba dočekati u krugu porodice — otkriva nam, u svojevrsnoj etnološkoj šetnji kroz prošlost i običaje našeg naroda, Vesna Marjanović.

  O čemu je sve bilo reči, na koji su način i iz kojih uglova tekstovi u novom broju časopisa „Kultura“ osvetlili i analizirali osam vekova Srpske pravoslavne crkve, jubilej kojem je i posvećen glavni temat, za Sputnjik govori otac Srđan Simić.

  O izložbi „Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenica — drevnost, postojanost, savremenost“, nedavno otvorenoj u Galeriji SANU, o ukrštanju autentičnih artefakata i konvencionalnih eksponata sa novim tehnologijama i digitalnim instalacijama, kojima je kreirana ova interaktivna prezentacija manastira, razgovaramo sa autorom izložbe i urednikom kataloga, dopisnim članom SANU Miodragom Markovićem.

  A koje su najlepše partiture pravoslavne duhovne muzike, otkriva nam muzikolog Milica Andrejević, dirigent hora „Zemunski pojci“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga