05:11 08 April 2020
Slušajte Sputnik

  Zinovjev, čovek koji je demaskirao „kolonijalnu demokratiju“

  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  1442
  Pratite nas

  Ko je autor danas čuvene sintagme „kolonijalna demokratija“, sociolog i logičar, naučnik i disident, Rus čija je knjiga razgovora „O ruskoj katastrofi“ nedavno objavljena kod nas?

  Zašto je Aleksandar Zinovjev između „biti“ i „imati“ uvek birao prvo, šta ga je navelo da „perestrojku“ još 1985. godine nazove „katastrojka“, a globalizaciju — podjarmljivanjem i okupacijom nezapadnog sveta, da li su reči koje je izgovarao pre nekoliko decenija, a koje su se ticale odnosa Zapada prema Rusiji i Istoku bile proročke — pitanja su čiji su odgovori sadržani u novom naslovu izdavačke kuće „Informatika“. O Zinovjevu, paradoksima njegove biografije, beskompromisnim načelima, o disidentu koji je i posle života na Zapadu ostao „komunista romantičar“ — u emisiji „Orbita kulture“ razgovaramo sa Slavoljubom Kačarevićem iz izdavačke kuće „Informatika“ i sociologom Slobodanom Reljićem, autorom predgovora.

  Koliko godina i decenija je nastajala knjiga „Džez face“ i šta se sve našlo među njenim koricama, otkriva njen autor, ljubitelj i poznavalac džeza Vojislav Pantić.

  Kako izgleda svakodnevica tinejdžera Milice, Senke i Paška i ko sve čini da njihov život dobija i gubi na lepoti i punoći, šta se sve nalazi tamo, iza „Četiri kiše“, saznajemo od Ljubice Arsić, pisca istoimenog nedavno objavljenog romana.

  Gost „Orbite“ je i jedan od najuspešnijih i najpopularnijih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca Igor Đorđević, prvak drame Narodnog pozorišta, glavni junak čuvenog Kamijevog komada „Kaligula“, čije su probe počele ovih dana na sceni nacionalnog teatra.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga