13:35 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 240
  Pratite nas

  Neka od remek dela svetske i naše književnosti koja su govorila o različitim epidemijama, pokušala su, još pre pola veka, da opomenu svet i podstaknu ga na preispitivanje.

  O nekima od njih, „Kugi“ Albera Kamija, „Besnilu“ Borislava Pekića i romanu „Ljubav u doba kolere“ Gabrijela Garsije Markesa, koje govore o bolesti kao metafori, u „Orbiti kulture“ razgovaramo sa Aleksandrom Šurbatovićem, piscem, glavnim i odgovornim urednikom u izdavačkoj kući „Dereta“.

  Kultura u Srbiji i u svetu počinje da živi svoje dobre virtuelne dane. U nemogućnosti okupljanja, ljubitelji dobre knjige, pozorišne predstave, filma, izložbe ipak neće biti uskraćeni za sadržaje iz kulture. Jedan deo današnje emisije posvetićemo upravo akcijama pojedinaca ali i celih timova koji su osmislili kulturne sadržaje, zahvaljjujući internetu. Takođe, naši sagovornici su i ugledni pisci i kritičari, poput Ljubice Arsić, Jasminke Petrović, Vladislave Gordić Petković, Milana Ružića koji imaju svoje predloge i ideje zahvaljujući kojima i skučeni prostor jedne sobe može postati svet.

  Sa nama je i pesnikinja Dejana Nikolić, autorka zbirke „Kalendar“ koja govori o lekovitosti poezije i večnoj snazi stiha koji može biti upotrebljen i u terapeutske svrhe.

  Koliko znamo o rastu stanovništva na planeti, obrazovanju, pandemijama, klimatskim promenama i mnogim drugim temama koje zaokupljaju pažnju medija, društvenih mreža, političara, stručnjaka i običnih ljudi – razgovaramo sa urednikom u „Laguni“ Srđanom Krstićem a povodom knjige „Faktologija“, autorskog tima Hansa Roslinga, Ule Roslinga i Ane Rosling Renlund, koji pokušava da prikaže sliku savremenog sveta zasnovanu na činjenicama.

  Gost „Orbite kulture“ je i istoričar Bojan Dimitrijević čiju je knjigu „Ranković, drugi čovek“ nedavno objavila izdavačka kuća „Vukotić medija“.

  Tagovi:
  Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga