10:12 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 70
  Pratite nas

  Ko je poslednji Argonaut u istoimenom nagrađenom romanu, šta dodatno znači nova metafora o potrazi za zlatnim runom i po čemu se u njoj danas možemo svi prepoznati?

  Kako su dva mitska putovanja, potraga za runom kao simbolom smisla i sreće, ali i Odisejev povratak kući, dobili u ovom vremenu dodatni značaj i objašnjenje – za „Orbitu kulture“  otkriva autor ovog dela, pisac Aleksandar Gatalica.

  Kako izgleda pandemijska izolacija u ambijentu Deliblatske peščare u kojoj već decenijama živi i stvara, zašto su antički mitovi i danas aktuelni kao i u vreme njihovog nastanka, zašto sazvežđa nude savremenom čoveku najjaču nadu – za „Orbitu kulture“  govori najveći roker među slikarima, nekadašnji član grupe Siluete, Aleksandar Cvetković.

  Ko je izdao Anu Frank, kakvi se sve odgovori kriju u životnoj priči najpoznatije devojčice , simbola stradanja dece u vreme fašizma i drugog svetskog rata?,Neki od tih odgovora sadržani su u knjizi „Sve o Ani“, o kojoj razgovaramo sa  urednicom iz „Kreativnog centra“, Slavicom Marinković.

  Kako možemo prevazilaziti stanja straha i anksioznosti, zašto je danas više nego ikad važno da oslušnemo sebe i preispitamo da li živimo u skladu sa svojim vrednostima, koliko su u svemu tome važni drugi – pitamo psihoterapeuta i lekara Daniela Meškovića.

  Šta nam govori podatak da je u Srbiji u poslednjih mesec dana zamrlo tržište knjiga a štamparije i knjižare ostale zatvorene? Da li je domaće izdavaštvo pred jednim od najvećih iskušenja, možda i pred gašenjem – neka su od pitanja na koja odgovaraju Gojko Božović, urednik u izdavačkoj kući „Arhipelag“, Nenad Šaponja iz kuće „Agora“ i Vladislav Bajac, osnivač „Geopoetike“.

  Tagovi:
  Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga