05:53 07 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture

  Koja će fotelja odrediti budućnost filma: bioskopska ili kućna?

  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 03
  Pratite nas

  Kakva je sudbina filmske umetnosti, da li će kućna fotelja zameniti onu u bioskopskim dvoranama i da li je prelazak na onlajn prikazivanje filmska budućnost koja se već dogodila?

  Može li se sedma umetnost na internetu izboriti protiv piraterije, kada možemo očekivati povratak u bioskopske dvorane i gledanje filmova na velikom platnu, šta će nam i na koji način ove godine ponuditi prestižni filmski festivali – za „Orbitu kulture“ govore Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma i distributerske kuće „Megakom“ i Rajko Petrović, direktor festivala „Slobodna zona“.

  Zašto nam „Bizarne priče“ Olge Tokarčuk, dobitnice Nobelove nagrade za 2018. godinu – a čiji je zajednički imenitelj fascinacija čudnovatošću – postavljaju pitanja koja su nelagodna? Zašto nas podsećaju na to da nam svet u kojem živimo izmiče i da sve teže kontrolišemo sopstvena postignuća, objašnjava Milica Markić, prevodilac knjiga Olge Tokarčuk na srpski jezik.

  U kakvom su odnosu kovid 19 i svetska arhitektura, da li je postojeći stambeni fond zdravstveno zadovoljavajući, zbog čega su arhitekte, uz lekare, prva linija odbrane zaštite stanovništva od nefunkcionalnih zgrada i neodgovarajućih, neretko opasnih materijala – za Sputnjik govori arhitekta Slobodan Maldini.

  Za Sputnjik govori i Guzelj Jahina, spisateljica koja je pre nekoliko godina uzburkala ruski književni svet romanom „Zulejha otvara oči“ i zauzela čvrstu poziciju među popularnim savremenim autorima. Prvo delo joj je donelo ne samo priznanje čitalaca i književne nagrade, nego i ekranizaciju literarne priče, čija se televizijska premijera očekuje u aprilu. S autorkom je razgovarala dopisnica Sputnjika iz Moskve Katarina Sošnjikova.

  Povodom četiri decenija od smrti, po mnogima, poslednjeg evropskog intelektualca, Žan-Pola Sartra, razgovaramo sa velikim poštovaocem i poznavaocem njegovog dela Petrom Živadinovićem, filozofom, osnivačem kuće „Paideia“ i izdavačem Sartrovih sabranih dela.

  Tagovi:
  Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga