11:06 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  1382
  Pratite nas

  Kako će izgledati projekat Asanž koji priprema Vladislav Šćepanović, slikar koji je ovih dana dospeo u žižu javnosti zbog vesti da je advokatski tim najpoznatijeg osuđenika na svetu naručio od našeg umetnika sliku?

  Šta nam Asanžova borba za istinu govori o našem automatizovanom vremenu u kome evoluiramo u nešto što nismo bili, saznajemo u razgovoru sa nekadašnjim v.d. direktorom Muzeja savremene umetnosti, sada članom UO muzeja na Ušću Vladislavom Šćepanovićem.

  Da li je virus korona i epidemija koju je uzrokovao promenila bazične teze Slobodana Despota iznete na konferenciji „Beogradski kontrapunkt“, a na temu „Umetnost u doba krize i ratova: pogled iz današnjice“? Kako u ovom trenutku iz Švajcarske vidi stvarnost, a kako budućnost Evrope i sveta — pitamo ovog uglednog pisca i izdavača.

  Sa Srđanom Krstićem, urednikom u izdavačkoj kući „Laguna“, razgovaramo o knjizi „Ljudski rod“ Toma Filipsa, koju je autor nazvao „katalogom ljudske gluposti“, odnosno istorijom velikih civilizacijskih promašaja.

  Nedavno objavljene dve knjige Dina Bucatija, „Prodavnica tajni“ i „Tatarska pustinja“, samo su potvrdile staro uverenje da je reč o velikanu svetske književnosti i o delu koje u našem vremenu samo dobija na aktuelnosti. U čemu je magija pripovedanja i stila velikog Italijana, u kakvoj su tajnoj vezi Kavafi, Bucati i Kuci, koji u svom književnom zajedništvu i svako za sebe „iščekuju varvare“ — otkriva književni kritičar Vasa Pavković.

  Koje su se izvorne kosovske lirske pesme u modernoj muzičkoj obradi našle na novom, trećem albumu „Kosovske“, kako tradicijom utiremo puteve budućnosti generacijama koje dolaze — saznajemo od autora albuma „Kosovske“ Miloša Zupca.

  Tagovi:
  Orbita kulture, Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga