16:48 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik

  U požaru svetova: Kakav je nemački pogled na evropski život našeg nobelovca

  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  1121
  Pratite nas

  Da li je nedavno objavljena biografija „U požaru svetova: Ivo Andrić, jedan evropski život“ iz pera nemačkog novinara Mihaela Martensa uistinu prva sveobuhvatna biografija našeg nobelovca, kako stoji u napomeni izdavača?

  Da li je u njoj bolje i obuhvatnije predstavljena slika jednog vremena – a reč je o gotovo celom 20. veku, ili ono što je opredelilo Andrića kao umetnika i intelektualca? Zašto su neki delovi, poput segmenata o Vuku i Njegošu izostali - za „Orbitu kulture“ govore pisci Vule Žurić i Muharem Bazdulj.

  Kakvi su izazovi pred Narodnim muzejom u Beogradu, ustanovom koja je ovih dana obeležila 176 godina postojanja, šta razlikuje virtuele od klasičnih postavki, kakvi su planovi za period posle pandemije  razgovaramo sa istoričarkom umetnosti Lidijom Ham Milanović.

  Kakve nam užitke nudi Park skulpture, saznajemo od direktorke Muzeja  Jugoslavije Nede Knežević.

  O letnjoj pozorišnoj sceni na Tašmajdanu kao i o tome šta očekuju i šta pozorišta mogu da planiraju za jesen, razgovaramo sa Ivanom Karlom, gradskim sekretarom za kulturu, Tamarom Vučković, upravnicom Jugoslovenskog dramskog pozorišta i sa Novicom Antićem, upravnikom Ateljea 212.

  O  „Duhovima Balkana“, novoj knjizi eseja u kojoj su ravnopravnu pažnju dobili balkanski romani i dela Mediale, Tarkovski i Paradžanov koliko i Šubert i Bah, o tome šta znači „mnogoženstvo knjiga“ i kako izgleda simetrija vrtloga – razgovaramo sa autorom ove neobične knjige, pesnikom i romanopiscem Draganom Jovanovićem Danilovim.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga