02:39 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 183
  Pratite nas

  Kako izgleda nostalgija za beskrajem, gde se putuje da bi se beskraj video i spoznao, za „Orbitu kulture“ govori Darko Daničić, autor istoimene knjige putopisa u kojima saznajemo da je put u Bajkal, Altaj i Nepal zapravo  isto što i razgovor sa ljudima drugih vekova.

  Daničić za Sputnjik otkriva i da odlazak u sibirsku kraljevinu leda i vatre, ili u lepotu altajske misterije čini da se pred putnikovim očima  ponovo uspostavlja izvorna harmonija između čoveka i univerzuma.

  O virtuelnoj Majskoj izložbi grafike postavljenoj na sajtu Grafičkog kolektiva, o ovoj najstarijoj i godišnjoj izložbi u regionu koja već sedam decenija traje kao simbol Grafičkog kolektiva, razgovaramo sa istoričarkom umetnosti Ljiljanom Ćinkul. 

  Da li se i danas, vek posle Velikog rata, piše poezija na temu naše najveće golgote? Koliko su se svi ti događaji – od cerskih, drinskih i kolubarskih borbi, albanskih i krfskih stradanja, izgnaničkih dana i neugasle čežnje za otadžbinom – zahvaljujući poemama i zbirkama učesnika, ali i pesnika kasnijih generacija, upisivali u naše književno i kulturno pamćenje? Kako izgleda sto godina pesničkog iskustva rata, sabranog u „Antologiji poezije o  Prvom svetskom ratu",  razgovaramo sa  njenim priređivačem dr Aleksandrom Jovanovićem, akademikom i pesnikom Milosavom Tešićem i književnim kritičarom, docentom Nemanjom Karovićem.

  Kakve preporuke od Ministarstva zdravlja o merama zaštite očekuju filmske ekipe da bi nastavile započete projekte, kako će se snimati filmovi u narednim mesecima i šta će biti sa filmskom industrijom koja je zbog pandemije pretrpela velike gubitke – za Sputnjik otkriva direktor Filmskog centra Srbije, Gordan Matić.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga