01:39 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik

  Da li su i u kulturi, posle korone, pale sve maske?

  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 132
  Pratite nas

  Da li se u vremenu posle pandemije može bolje i jače podržati kultira, delatnost koja je tako snažno pokazala svoju vanrednu moć i značaj? Šta su crne tačke na kulturnoj mapi i kako ih neutralisati ili trajno otkloniti, da li je sada kada su mnoge maske pale lakše sagledati svu složenost problema sa kojima se decenijama bori kultura?

  U „Orbiti kulture“ razgovaramo sa Nebojšom Bradićem, rediteljem i bivšim ministrom kulture, Vladislavom Bajcem, piscem, osnivačem izdavačke kuće „Geopoetika“ i Milenom Dragićević Šešić, profesorom Fakulteta dramskih umetnosti.

  Da li se iza novog udara na srpski jezik, književnost i pismo krije nemar ili je reč o smišljenoj nameri otuđivanja srpske kulturne baštine – za Sputnjik objašnjavaju univerzitetski profesori Slobodan Remetić i Slobodan Vladušić.

  O dugometražnom prvencu „Asimetrija“, filmu koji je ovih dana osvojio nova priznanja na međunarodnom festivalu u Americi, razgovaramo sa rediteljkom filma Mašom Nešković.

  Devedeseti rođendan legendarnog holivudskog glumca Klinta Istvuda povod je za razgovor o jedinstvenoj biografiji koja je zamah uhvatila sa špageti vesternima Serđa Leonea, a prestižne oskare osvojila rediteljkim radom vremešnog umetnika. O Istvudu razgovaramo sa Aleksandrom Jankovićem, profesorom Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu

  Da li bi naslov romana objavljenog pre četvrt veka mogao biti dobra metafora i slika današnjeg sveta, pitamo književnicu Vidu Ognjenović, autorku „Kuće mrtvih mirisa“, knjige koja je ovih dana prevedena na ruski jezik, i objavljena u velikoj ediciji „Sto slovenskih romana“.

  Tagovi:
  virus korona, pandemija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga