10:17 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 13
  Pratite nas

  Kako će izgledati budućnost kulture ukoliko onlajn trend njenog plasmana postane svakodnevica?

  Kakve zamke vrebaju konzumente kulturnih sadržaja koji ,smešteni u svoje „digitalne pećine“, na ekranu stvaraju i žive svoj veštački svet? Da li u njemu ima mesta za Drugo i Drugačije? Šta su dobre strane upotrebe tehnologije i da li ipak sve sa onlajnom predstavlja tehnološki optimizam – neka su od pitanja za gošću „Orbite kulture“ kulturologa Maju Vukadinović.

  Da je Mirče Elijade, jedan od najboljih svetskih poznavala i tumača religije bio i ozbiljan pisac, uverio nas je njegov, kod nas premijerno objavljeni roman „Bengalska noć, Maitreji“. O kakvoj je književnosti reč, šta se sve našlo u delu nastalom posle Elijadeovog boravka u Indiji, otkriva Marijana Dan, profesor sa Katedre za romanistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

  O čemu govori postavka „Inspirisani Italijom“, nedavno izložena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, koje su se sve izložbe našle u ovom prostoru i kakvi i koliko raznovrsni programi po kojima je ova galerija poznata, razgovaramo sa upravnicom te ustanove Tijanom Palkovljević Bugarski.

  Šta nam je ostavio Enio Morikone, legendarni kompozitor čija filmska muzika decenijama ostaje u samom vrhu žanra? Iz čega su stvarani ti neponovljivi zvuci koje već decenijama prepoznavaju i vole različite generacije – pitamo našeg uglednog kompozitora Zorana Simjanovića.

  U Sputnjikovoj „Orbiti kulture“ kroz izložbu radova Aleksandra Deroka, izloženih u Galeriji Akademije nauka, vodi nas autorka postavke Jelena Mežinski Milovanović.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  onlajn, kultura, Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga