15:15 05 Avgust 2020
Slušajte Sputnik

  Može li „virus“ sa Aja Sofije preći na Gračanicu i Dečane

  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  2024
  Pratite nas

  Da li pretvaranje crkve Aja Sofije iz muzeja u džamiju može značiti i ohrabrenje drugima koji bi da menjaju namenu spomenika zaštićenih Uneskom? 

  Kako se ova priča može odraziti na status našeg kulturno-istorijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji, da li će Unesko ubuduće odlučnije reagovati u sličnim situacijama – neka su od pitanja za Gorana Milašinovića, predsednika komisije Srbije za saradnju sa Uneskom.

  O čemu govori čuvena knjiga Kristofera Voglera „Piščevo putovanje“, da li je reč o udžbeniku, manifestu, fenomenu ili o svemu tome istovremeno? Zbog čega ovo kultno delo filmski stvaraoci širom sveta zovu „scenaristička biblija“, a kritičari vrstom manifesta kojim se promoviše kulturni imperijalizam – neka su od pitanja za Gordana Matića, direktora Filmskog centra Srbije, kuće koja je nedavno prvi put na srpskom jeziku objavila čuvenu knjigu.

  Zbog čega je film „Psiho“,snimljen pre šest decenija, zauvek izmenio lice svetskog filma, kako se stvarala estetika jeze s potpisom velikog Hičkoka? Zašto ova, po mnogima njegova najvažnija filmska priča, ni danas ne gubi na aktuelnosti i uverljivosti  – za Sputnjik objašnjava poznavalac Hičkokovog dela, scenarista Đorđe Milosavljević.

  Da li je drugi talas korone opasan i za namere pozorišnih umetnika koji su odlučni da i u izmenjenim okolnostima nastave da stvaraju pred publikom? Kako nadmudriti virus i ostati u živom kontaktu s publikom, šta je rešenje – saznajemo od upravnika Ateljea 212 Novice Antića.

  Gost „Orbite kulture“ je i Vasil Hadžimanov, ovogodišnji dobitnik svetske nagrade za najboljeg džez pijanistu na električnom klaviru.

   

   

   

  Tagovi:
  Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga