23:48 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 50
  Pratite nas

  Šta nam svojom novom umetničkom instalacijom „Idemo na more: Varljivo leto ’20“, postavljenom u galeriji Ozon, poručuje njen autor, zašto veruje da bi danas i tvorac „Pisoara“ Marsel Dišan bio ulični umetnik — za „Orbitu kulture“ otkriva autor instalacije Andrej Josifovski.

  Da li će film „Žetva“ američkog reditelja Pola Kampfa učiniti  da svet konačno sazna potresnu priču o trgovini organima i stradanju Srba u zloglasnoj žutoj kući? Hoće li privući pažnju bar koliko i roman „Srpsko srce Johanovo“ po kojem će biti sniman — pitamo autora ovog romana Veselina Dželetovića.

  O kapitalnom projektu — izradi Kritičkog izdanja sabranih dela Iva Andrića, koji je četiri decenije posle piščeve smrti počeo da se realizuje, o tome šta je stalo u prvih 15 tomova i kako se čita „Travnička hronika“ ili „Prokleta avlija“ za potrebe ovakvog izdanja — razgovaramo sa članom uređivačkog odbora i urednikom izdanja prof. dr Zoricom Nestorović i sa jednim od priređivača docentom dr Milanom Aleksićem.

  Čime je priča dokumentarnog filma Maje Novaković „A sad se spušta veče“ privukla publiku širom sveta, o čemu svedoči dosadašnjih 11 međunarodnih nagrada i ulazak u takmičenje za najprestižniju — Oskar? Kako su kadrovi bez reči, snimani u mestu rediteljkinog detinjstva, između Bratunca i Srebrenice, sa dve bake u glavnim ulogama, postali univerzalne i razumljive slike stanja duše i emocija — za „Orbitu“ objašnjava Maja Novaković.

  Naš gost je i prevodilac Branko Anđić, koji, govoreći o novoj knjizi Marija Vargasa Ljose „Burna vremena“ otkriva da li u Ljosinom poslednjem delu snažniji utisak na čitaoca ostavlja  njegovo magijsko pripovedanje ili pak beskompromisna umetnička analiza stvarnosti latinoameričkog sveta, sputanog igrama velikih sila; da li je reč o jedinstvenom postupku za koji je, kaže prevodilac, peruanski nobelovac „ponovo dobro naoštrio zube“ .

  O skrivenoj tajni džeza da je ljubavi onaj najvažniji preduslov da bi se osvojila svetska nagrada i titula najboljeg džez pijaniste — razgovaramo sa Vasilom Hadžimanovim.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga