07:06 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 02
  Pratite nas

  Da li je pandemija virusa korona Ameriku i Srbiju učinila istim prostorom za nesigurnost i strah? Ima li  svet džokera u rukavu koji će mu pomoći da ponovo uđe u normalnost? Šta o tome misli pisac Vladimir Pištalo, čija je knjiga nedavno ovenčana nagradom „Meša Selimović“.

  Pištalo u „Orbiti kulture“ otkriva i zašto je njegov nagrađivani roman o Tesli („Tesla, portret među maskama“) u naslovu imao masku pre nego što je ona stavljena na lice čitavog sveta.

  Da li je kompakt disk  na kojem naši slavni glumci recituju poeziju velikih ruskih pesnika, nastao iz želje da se najuzvišeniji deo literature otrgne od zaborava i pamti, uz pomoć glasa jedne Mire Stupice ili Miše Janketića, otkriva nam Milan Šarac.

  Slika Josipa Broza i holandskog kraljevskog para koji su okruženi radnicima, prostitukama i prosjacima i Knez –Mihajlova ulica prepuna ljudi željnih da vide zabranjenu izložbu Miće Popovića – samo su delić istorije Kulturnog centra Beograda, koja nas nedavnom monografijom vodi kroz šest decenija dugu istoriju ove kuće. O Instituciji koja je ugostila Mišu Popovića, Marinu Abramović, Petra Lubardu i mnoge druge umetnike razgovaramo sa Gordanom Dobrić, istoričarkom umetnosti i dugogodišnjom kustoskinjom Galerije KCB   

  Zašto se knjiga koja je nedavno, posle nekoliko decenija, ponovo objavljena kod nas - studija „Problemi poetike Dostojevskog“ ruskog teoretičara i filozofa Mihaila Bahtina - bila  revolucionarna u vreme njenog nastanka? Na koji je način promenila način tumačenja dela velikog ruskog pisca već i tokove moderne teorije književnosti? Koliko su danas Bahtinova „polifonija“, „karnevalizacija“, slivanje različitih glasova, kojima je tumačio dela Dostojevskog, danas primenjiva i u oblastima izvan umetnosti, u životu samom – neka su od pitanja za goste „Orbite“ univerzitetske profesore i tumače književnosti dr Jovana Popova i dr Jasminu Ahmetagić.

  Da li je pandemija virusa korona Ameriku i Srbiju učinila istim prostorom za nesigurnost i strah? Zašto je proročki njegov nagradama ovenčani Tesla („Tesla, portet među maskama“)  u naslovu imao masku pre  nego što je ona stavljena na lice čitavog sveta? Ima li  svet džokera u rukavu koji će mu pomoći da ponovo uđe u normalnost i da li je baš to jedna od tema od kojih književnost može dugo da živi– neka su od pitanja za Vladimira Pištala, pisca kome je knjiga eseja „Značenje džokera“ nedavno donela još jedno u nizu priznanja - nagradu „Meša Selimović“.

  O upravo objavljenoj knjizi „Ja Elton Džon“, autobiografiji jedne od najvećih rok zvezda,  koja se preko noći našla u vrhu liste „Laguninih“ bestselera, o knjizi za koju već kažu da pomera granice baveći se „šokantnim detaljima, ali i mukotrpnim putem do spoznaje o sopstvenom životu“, razgovaramo s prevodiocem knjige, muzičarem i rok novinarom Dejanom Cukićem.

  Književni festival „Krokodil“ ove godine okupiće regionalne pesnikinje i spisateljice koje unose novi senzibilitet u književnost. O tome šta nas čeka na predstojećem festivalu, koji će biti održan od 28. do 30. avgusta razgovarali smo s Milenom Berić iz „Krokodila“.

  Tagovi:
  Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga