06:30 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  121
  Pratite nas

  Može li se naše društvo izboriti s nasiljem, šta su koreni ovog zla i zašto se povijamo pod nasilničkim ponašanjem? Odgovore na ova pitanja potražio je naš sagovornik reditelj Filip Čolović (čiji je brat 2013. stradao kao žrtva bezumnog nasilja) u dokumentarnom filmu „Potreba za mržnjom“.

  Da li će zahvaljujući entuzijazmu mladih istoričara biti obnovljena za sada nepristupačna srednjovekovna tvrđava Maglič? Šta saznajemo o ovom tajanstvenom mestu, iz izložbe nedavno otvorene u galeriji tvrđave Golubački grad?  Hoće li mesto na kome je stolovao Danilo Drugi i najverovatnije u njemu pisao svoja poznata žitija dočekati svoju renesansu i postati važna tačka na turističkoj i kulturnoj mapi Srbije – za „Orbitu kulture“ otkrivaju istoričari Petar Nešić i Bogdan Pantić.

  Hoćemo li ćemo ove godine ostati uskraćeni za zadovoljstvo koje nam pruža jesenji praznik knjige, budući da je održavanje Sajma knjiga, zbog pandemije korone, pod velikim znakom pitanja, kao i brojne druge kulturne manifestacije.

  Da li se zdravstveni i ekonomski rizici mogu otkloniti kreativnošću i ljubavlju prema knjizi i čitanju? O tome smo razgovarali s izdavačima Dejanom Papićem, Žarkom Čigojom i Zoranom Hamovićem.

  A kako se nagrađivana knjiga „Tesla, portret među maskama“ adaptira za pozorišnu scenu, i hoće li Pištalov roman u pozorišnom izrazu pojačati kulturnu ponudu Novog Sada u godini kada predstavlja kulturnu prestonicu Evrope, pitamo reditelja Nebojšu Bradića čiji  će „Tesla“ oživeti na sceni novosadskog SNP.

  Tagovi:
  mržnja, Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga