18:56 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik

  Handkeovo viđenje istorije Balkana: Šta je potrebno za mir?

  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 151
  Pratite nas

  „Zabeležiti ružne činjenice, to je u redu. Ali za mir je, međutim, potrebno još nešto, što nije manje vredno od činjenica“, napisao je austrijski nobelovac Peter Handke u jednom od eseja sabranih u knjizi „Istorija iza pripovesti – eseji o Jugoslaviji“. Knjiga je nedavno izašla iz štampe u izdanju novosadskog „Prometeja“ i RTS-a.

  Knjiga, čiji je naslov izabrao sam autor, sadrži eseje pisane od 1991. do 2011. godine. O Handkeovom viđenju istorije Balkana za „Orbitu kulture“ govore jedan od priređivača knjige Nebojša Grujičić i istraživač Instituta za društvene i humanističke nauke u Tjumenu u Sibiru, prevodilac Jan Krasni.

  Koja je najveća zagonetka koju pred arheologe postavlja antički grad Viminacijum, centar nekadašnje rimske provincije? Kakve priče pričaju olovni sarkofazi i srebrni lim pronađen u jednom od njih, koji su nedavno otkriveni na tom arheološkom lokalitetu? Koliko danas znamo o žiteljima Viminacijuma i da li ćemo ikada otkriti sve tajne ovog drevnog grada?

  O ovim i mnogim drugim tajnama koje odgonetaju arheolozi, o čudesnom duhovnom blagu za kojim tragaju tokom cele karijere, razgovarali smo s direktorom Arheološkog instituta Miomirom Koraćem.

  Protekle sedmice napustio nas je filmski i pozorišni reditelj Jirži Mencl, jedan od prvih predstavnika češkog novog talasa, koji je svetsku slavu stekao filmom „Strogo kontrolisani vozovi“, ovenčanim Oskarom. Reditelj Božidar Đurović podelio je s nama uspomene na Mencla, s kojim se susreo još tokom studentskih dana u Pragu, a s kojim je i sarađivao 2011. godine u postavljanju opere Sergeja Prokofjeva u Narodnom pozorištu u Beogradu.

  Nakon pet meseci pauze, Jugoslovenska kinoteka otvorila je svoja vrata za publiku programom koji predstavlja velikane svetske kinematografije, od Olivije de Hevilend, preko Alana Parkera, Kloda Šabrola i Luisa Bunjuela, do Mišela Pikolija i Šona Konerija. O ponovnom susretu s vernom publikom, jesenjim planovima, restauraciji domaćih filmova i drugim aktivnostima nacionalnog filmskog arhiva razgovarali smo s direktorom Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjanom Vujovićem.

  Kakav je osećaj konačno vratiti se kući, kako je nastupati sa domaćim muzičarima i koliko kultura Balkana utiče na muziku koju stvara za Sputnjikovu „Orbitu kulture“ govori Sofija Knežević, mlada džez umetnica svetskog glasa koja živi i stvara u Njujorku, a čiji se autobiografski album „Sofidžez“ našao u selekciji za nagradu Gremi.

  Emisiju „Orbita kulture“ možete slušati na talasima Studija B, subotom od 10.00 do 12.00 sati.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga