21:19 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik

  Može li Andrić posle tri decenije pauze stići do ruskih čitalaca?

  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Šta Zadužbina „Ivo Andrić“ očekuje od publikacije na ruskom jeziku „Ivo Andrić: život i delo“, s obzirom na podatak da je delo našeg nobelovca poslednji put objavljeno u Rusiji pre 30 godina? Može li Andrić, uz podršku institucija brže i lakše stići do savremenog ruskog čitaoca – za „Orbitu kulture“ govori upravnica Zadužbine Žaneta Đukić Perišić.

  Kako je otkriven libreto Vivaldijeve opere „Istina u iskušenju“ koju je slavni kompozitor posvetio grofu Savi Vladislaviću, jednom od najmoćnijih Srba 18. veka, u razgovoru za Sputnjik otkriva Branko Vukomanović, potomak Save Vladislavića.

  Ima li tradicionalna muzika budućnost, s obzirom da su sela u kojima se održavala i negovala danas pusta i da li ova muzika gubi svojstva dolaskom u grad? Šta mora da poseduje pevač izvorne muzike u odnosu na druge, koliko je važna sprega etnomuzikologije i savremene interpretacije tradicionalne muzike – neka su od pitanja za naše goste, vokalnog solistu Biljanu Krstić, čelnicu etno grupe „Bistrik“ i etnomuzikologa i kompozitora prof. dr Dimitrija Golemovića.

  Da li je posle 25 godina profesionalnog rada tek po dobijanju nagrade „Mija Aleksić – biti glumac“ stekao i formalno priznanje da je dobar u svom poslu, šta u njegovom rediteljskom prvencu „Realna priča“ ipak nije realno, kako se brani lik antijunaka, poput popularnog Kaluđera iz „Senki nad Balkanom“, za Sputnjik otkriva Gordan Kičić, jedan od najpopularnijih srpskih glumaca.

  Tagovi:
  Gordan Kičić, Biljana Krstić, Branko Vukomanović, Sava Vladislavić, Ivo Andrić, Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga