22:47 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 211
  Pratite nas

  Zašto je film „Društvena dilema“, nedavno emitovan na „Netfliksu“ uznemirio duhove širom sveta? Šta smo zahvaljujući ovom filmu novo saznali o fenomenu društvenih medija i njihovom uticaju na svest savremenog čoveka?

  Imamo li razloga da se plašimo veštačke inteligencije, da li pored pandemije vlada i osnovan strah od infodemije, da li se - usled svega toga – ubrzano navikavamo da budemo praćeni i kontrolisani – neka su od pitanja o kojima u „Orbiti kulture“ razgovaramo sa psihologom Biljanom Ćulafić i stručnjakom za informacione tehnologije Zdravkom Jankovićem.

  Može li posmatračevo „dobro oko“ da vidi na slikama i ono što umetnik skriva i zašto je upravo takav susret posmatrača i umetničkog rada cilj njegovog slikarstva – za Sputnjik otkriva Mate Đorđević, slikar čija je izložba novih radova ovih dana otvorena  u Kući legata.

  Šta nam o paralelnom ali važnom toku svetskog filma (u odnosu na mejnstrim) otkriva obimna monografska studija „Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma“ upravo objavljena u izdanju FCS, koja donosi detaljan pregled nedovoljno poznate istorije avangardnog i eksperimentalnog filma , ali i kulturološko i rodno čitanje filmske umetnosti – razgovaramo sa autorkom studije prof. dr Ivanom Kronja. 

  O novom romanu „Ostaci sveta“, prvom čija je dominantna tema Jasenovac, a u kom autor pripoveda o tragičnoj sudbini čoveka od Španskog građanskog rata do NATO bombardovanja Jugoslavije, razgovaramo sa njegovim autorom, piscem Igorom Marojevićem.

  Da li je novija klavirska muzika pank 21. veka i kakav nam zvuk donosi kompilacija „Klavirsko nebo 3“ pitamo muzičkog urednika ovog projekta, Ivana Lončarevića.

  Tagovi:
  roman, slikarstvo, film, Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga