17:57 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 150
  Pratite nas

  Jubilej 140 godina od rođenja Aleksandra Bloka prilika je da se zapitamo da li je i danas živo delo velikog pesnika simbolizma i jednog od najznačajnijih predstavnika ruskog srebrnog veka.

  O tome razgovaramo sa Vasilisom Šljivar i Nikolom Miljkovićem, asistentima na Ketedri za slavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

  Zašto nam je danas više nego ikad potrebna kulturna diplomatija i ko najbolje pronosi ugled srpske kulture u svetu — razgovaramo sa glumicom Vjerom Mujović, autorkom nedavno objavljene knjige „Kulturna diplomatija u službi Srbije“.

  Kako se igra lik zloglasnog Maksa Luburića i koliko je bilo potrebno lične angažovanosti i želje da bi se prvi naš film o Jasenovcu „Dara iz Jasenovca“ uradio na visokom nivou i po svetskim standardima — pitamo jednog od najpopularnijih glumaca mlađe generacije, Marka Janketića.

  Francuski džez pijanista i kompozitor crnogorskog porekla Janko Nilović, stvaralac i u 80. godini, nedavno je objavio svoj 32. album. U razgovoru za Sputnjik Janko otkriva da li mu je podjednako kao džez, soul ili klasika  važna i muzika Balkana.

  O novoj knjizi autobiografskih priča i eseja „Sveto smeće“ Ljudmile Ulicke, ali i o jednom od najosobenijih i najsnažnijih glasova na ruskoj i svetskoj književnoj sceni razgovaramo sa prevodiocima knjiga Ljudmile Ulicke na srpski, Nedom Nikolić Bobić i Ljubinkom Milinčić.

  Sa poznatim muzičarom Momčilom Bajagićem Bajagom razgovaramo o utiscima posle prvog onlajn koncerta koji je 2. decembra 60 000 ljudi pratilo preko „Youbox“ platforme.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga