12:47 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik

  Kako je izgledala kultura u 2020 godini?

  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 20
  Pratite nas

  U dugom spisku onoga što je izmenjeno u odnosu na dugogodišnju tradiciju našle su se zatvorene bioskopske i pozorišne salne, klasični Bitef održan je kao Bitef prolog, Bemus koji je protekao „na mišiće“, uz brojne otkazane koncerte...

  Festival evropskog filma Palić održan je posle dva odlaganja u nešto skromnijem izdanju, a Slobodna zona i Festival autorskog filma kombinovano – u polupraznim bioskopima i na internetu.

  Možda je najveću promenu i razočaranje donelo otkazivanje Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. O pozorištima u kojima se igraju matine predstave i izložbama bez svečanih otvaranja,da ne govorimo....

  O svemu onome što je kulturi i umetnosti odnela godina za nama, ali i onome što joj je, eventualno, donela, u „Orbiti kulture“ razgovaramo s književnim kritičarem Petrom Arbutinom, teatrologom Ivanom Medenicom i filmskim kritičarem Draganom Jovićevićem.

  No, da li je, uprkos pandemiji muzika koja se stvarala ove zaostala po kvalitetu od one iz prethodne godine – otkriva urednica „Radio Aparata“ Svetlana Đolović.

  Kako je izgledala pozorišna sezona i šta se na njoj posebno izdvojilo saznajemo od dramaturga Dimitrije Kokanov, a od Nenada Dukića koji su filmovi u protekloj godini obeležili srpsku kinematografiju. 

  Naš gost je i autor najgledanijih srpskih serija, scenarista i književnik Siniša Pavić sa kojim razgovaramo povodom nedavno osvojenog još jednog velikog priznanja: nagrade "Dositej Obradović" koja mu je pripala za životno delo.

  U današnjoj „Orbiti“ ugostićemo i pisca Mihajla Pantića, autora knjige „Ako je to ljubav“, jedne od najpopularnijih zbirki priča kod nas, čije se osmo izdanje nedavno našlo pred čitaocima.

  Tagovi:
  Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga