16:46 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 41
  Pratite nas

  Nagrađivani ruski pisac Leonid Juzefovič ekskluzivno za Sputnjik otkriva zbog čega smatra da istorija ničemu ne može da nas nauči. Veliki pisac odgovara i na pitanje zašto ga najviše interesuje period građanskog rata u Rusiji, ali i kako je zavoleo srpsku književnost, našu epsku poeziju ali i Andrića, Selimovića, Pavića.

  Kako se za pozorište adaptira jedan od najvećih i najkompleksnijih svetskih romana – Ana Karenjina, saznajemo od reditelja istoimene predstave, nedavno premijerno izvedene u Niškom pozorištu, glumca Irfana Mensura.

  Da li je knjiga „Paper. Pen. Pandemic ( „Papir, pero, pandemija“) izuzetni zbornik radova svetskih karikaturista, još jednom potvrdila da su naši karikaturisti i dalje u samom svetskom vrhu – za „Orbitu kulture“ otkriva karikaturista Jugoslav Vlahović, autor čiji su se radovi našli u ovoj knjizi.

  U čemu je tajna uspeha njihove porodične radionice, kolike su razlike u pristupu filmu i teatru ali i gde su sličnosti u kreiranju umetnički uverljivih slika – u razgovoru za Sputnjik otkrivaju  pozorišna rediteljka Ana Tomović i filmski režiser Vuk Ršumović, jedan od najpoznatijih umetničko-bračnih parova.

  O nagradi „Istočna zvezda“ koju mu je dodelio filmski festival u Trstu, o glumi kao eksperimentu nad sobom, ali i o uništenom zajedništvu bez koga nema napretka – razgovaramo sa glumcem Predragom Mikijem Manojlovićem.

  Naša gošća je i kompozitorka Aleksandra Kovač, autorka muzike za film „Dara iz Jasenovca“, našeg ostvarenja koje je u konkurenciji za velike nagrade – Oskar i Zlatni globus.

  Pročitajte i:

   

   

  Tagovi:
  Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga