20:36 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Kakvi nam filmovi u godini pred nama stižu iz Rusije, da li su danas posebno aktuelne istinite priče preuzete iz ruske istorije, poput „Černobilja“ Danila Kozlovskog i filma „Svetski prvak“?

  Zašto su priče iz prošlosti i dalje posebne za ruske filmske reditelje, za Sputnjik otkriva filmski kritičar i teoretičar filma Božidar Zečević.

  Obeležavajući stogodišnjicu objavljivanja prvog broja revije za umetnost i kulturu „Zenit“, u beogradskoj galeriji „Rima“ otvorena je dokumentarna izložba koja svedoči o najblistavijim trenucima u istoriji ovog glasila i samog pokreta. O „Zenitu“ i zenitizmu i njihovom značaju za jugoslovensku avangardnu umetnost govore istoričarka umetnosti Irina Subotić i jedna od autorki izložbe Marija Stanković.

  Da li su žene lošiji pisci od muškaraca, kakav je njihov put do izdavača, treba li deliti književnost na mušku i žensku i da li je opravdano govoriti o polnoj diskriminaciji u književnosti - neka su od pitanja o kojima razgovaramo s književnim kritičarima Darom Šljukić i Borisavom Matićem, članovima udruženja „Pobunjene čitateljke“.

  Šta sadrži izložba „Misterija Brašovanovog paviljona iz 1929. godine“ otvorena u u Muzeju nauke i tehnike, zašto tek posle više od devet decenija razotkrivamo tajnu našeg najznačajnijeg arhitektonskog dela između dva rata, predstavljenog na Svetskoj izložbi u Barseloni, pitamo Ivana Stanića iz Muzeja nauke i tehnike.

  Muzejska zbirka „Albertine“ koja broji oko 65.000 crteža i preko milion grafika, među kojima se nalaze radovi najpoznatijih svetskih umetnika, poput Mikelanđela, Direra, Rubensa, Pikasa, Klimta, odnedavno sadrži i rad naše umetnice Jelene Sredanović „Kapi i senke“. Jelena za „Orbitu kulture“ objašnjava kako je delo koje pripada ciklusu „Otisci prirode“ dospelo u postavku muzeja „Albertina“ i da li mu je na tom putu pomogla nagrada „Valter Košacki“ osvojena u Beču.

  O kratkometražnom animiranom filmu „Veliki robot“ za koji je, posle nekoliko značajnih međunarodnih nagrada, potpisao ugovor o prikazivanju na HBO i Cinemax kanalima, razgovaramo sa njegovim rediteljem Vojinom Vasovićem.

  Šta sadrži knjiga „Otkopočavanje“, da li je reč o kratkim pričama, romanu ili pesmama u prozi – objašnjava njen autor Zoran Ljubičić, pisac i inženjer koji živi, radi i stvara u Holandiji.

  „Orbitu kulture“ možete slušati u subotu, 30. januara, od 10 časova na talasima Radija Studio B ili onlajn.

  Tagovi:
  film, Rusija, Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga