10:51 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  „Dara iz Jasenovca“, film koji je potresao region (38)
  116
  Pratite nas

  Zašto nije iznenađen činjenicom da je njegov film izostao sa liste nominovanih za nagradu Oskar i kako je znao da je politički napad na film zapravo bio poljubac smrti i kraj svake priče o nagradama – za „Orbitu kulture“ objašnjava reditelj „Dare iz Jasenovca“ Predrag Gaga Antonijević.

  Da li je širi izbor za nagradu „Oskar“ (za ostvarenje sa stranog govornog područja) očekivan i zbog čega taj izbor odgovara onome što se prepoznaje kao kriterijum i politika dodele „Oskara“ od samog nastanka nagrade – razgovaramo sa Nevenom Daković, teoretičarkom filma i profesorkom na FDU.

  Pisac Vladimir Pištalo, kojeg je Vlada Republike Srbije imenovala za vršioca dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije za Sputnjik otkriva kakvim sve izazovima ide u susret, ali i da jedan od njih nesumnjivo biti pokušaj postizanja dogovora sa Vašingtonskom bibliotekom o ukidanju prakse kategorizovanja srpskih knjiga kao hrvatske literature.

  Da li zaista stoje iza slogana „portal za koji pišu najbolji pisci i novinari – ako niste zaboravili da čitate“ i zašto veruju da je kultura najpolitičkiji front - pitamo urednike novog Oko portala, Gorislava Papića  i Nebojšu Grujičića.

  O čemu govori nedavno premijerno prikazani film „Jedini izlaz“ debitantsko ostvarenje Darka Nikolića, saznajemo od reditelja i jedne od njegovih protagonista, glumice Danice Maksimović.

  Ko su gaučosi, po čemu su poznati i šta im je donelo svetsku popularnost, pitanja su na koja odgovore nudi  izložba „Ilustrujući Martina Fjera“, o kojoj razgovaramo sa Mladenom Savkovićem iz instituta „Servantes“, u čijoj je galeriji izložba otvorena.

  O važnosti postojanja ukrštenih umetničkih rezidencija iz oblasti stripa u Francuskoj i Srbiji, a povodom nedavno otvorenog konkursa – razgovaramo sa Branislavom Glumcem iz Francuskog instituta u Srbiji. 

  Tema:
  „Dara iz Jasenovca“, film koji je potresao region (38)
  Tagovi:
  Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga