03:28 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 13
  Pratite nas

  Da li su distopijski filmovi i serije koje danas gledamo i koji su sve popularniji, zahvaljujući pre svega internetu, striming platformama i kablovskim televizijama, nešto što više ne posmatramo kao daleku budućnost, ili umetničku fikciju koja ide daleko ispred svog vremena, nego kao stvarnost u kojoj već živimo.

  Da li je upravo svest o tome da smo sve bliže životu u stvarnoj distopiji, a ne samo u umetničkoj mašti, doprinela ekspanziji ovog žanra u proteklih nekoliko godina? Odgovore na ova pitanja u emisiji „Orbita kulture“ tražimo u razgovoru s piscem i prevodiocem Goranom Skrobonjom i filmskim kritičarima Đorđem Bajićem i Miroljubom Stojanovićem.

  Uz koje se pesme nekada marširalo protiv rata u Vijetnamu, protiv atentata na Patrisa Lumumbu u Beogradu, za razna, polna i druga prava, šta je Gagarin slušao pre nego što je poleteo u svemir, ko su heroji pop kulture i kome je posvećena knjiga „Tragovi u beskraju“ za „Orbitu kulture“ otkriva njen autor, publicista i novinar Peca Popović.

  Kako se pojam savršenog roditelja uselio u našu svest i zbog čega je težnja ka nepogrešivom roditeljstvu, zapravo, najopasnija zamka u koju možemo uvući i sebe i sopstvenu decu? O izazovima savremenog roditeljstva, svim zabludama sadašnje generacije očeva i majki i ispravnim putevima u odgajanju dece razgovaramo sa psihologom Nevenom Lovrinčević, autorkom knjige „Zašto ne treba da budete savršen roditelj“.

  Zašto sve predrasude nestaju za kafanskim stolom otkrivaju nam vizuelne umetnice Ivana Ivković, Marina Marković i Vladica Čulić, čiji je video rad „Štimung“ izložen na platformi „Na drugi pogled“ Austrijskog kulturnog foruma.

  Emisiju „Orbita kulture“ možete slušati u subotu, od 10.00 do 12.00 sati, na talasima radija Studio B ili onlajn.

  Tagovi:
  Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga