10:16 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik

  Postoji li srpska kultura bez pravoslavlja?

  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 123
  Pratite nas

  Koliko smo religiozni i šta nam znači Crkva, postoji li srpska kultura bez pravoslavlja i kolika je snaga najstarije srpske institucije, neka su od pitanja koja je otvorila knjiga „Srpsko pravoslavlje“.

  O ovom svojevrsnom kratkom vodiču kroz osnove vere (prvi put objavljenom 1989. a reizdanom ove godine), kao i o tome kako je srpska crkva izašla kao najcenjenija institucija u Srba posle komunističkog progona - razgovaramo sa koautorom ove knjige, sociologom dr Slobodanom Reljićem.

  Fotograf Lučana Pavarotija, Bouvija i Stonsa, ali i vešti beležnik duha Beograda u kojem su muzika i grad disali kao jedno – Brajan Rašić otkriva za „Orbitu kulture“ kako su nastajali radovi nedavno predstavljeni na izložbi „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)“, kao i šta je najvažnije iz sopstvenog života ovekovečio na fotografiji.

  U kakvoj je vezi priča romana „Bomboni od meda“ smeštena u vreme uoči drugog svetskog rata i naša današnjica, zašto nam je – u jurenju sopstvenih snova - zajednički pasivan odnos prema „novoj normalnosti“ i prihvatanje da ćutimo trudeći se da što manje znamo, za Sputnjik otkriva autorka ovog dela, hrvatska novinarka i spisateljica Milana Vlaović.

  Ko joj je bio inspiracija za junake novog filma “Živ čovek“, egzistencijalne komedije u kojoj ćemo se svi lako prepoznati? Koliko je i danas među nama „zbunjenih sredovečnih ljudi koji se i dalje traže“, onih koji i dalje čekaju da počne život - pitamo uoči festovske premijere filma njegovu scenaristkinju Milenu Marković.

  Tagovi:
  pravoslavlje, crkva, Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga