14:05 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 130
  Pratite nas

  Da li se danas, 130 godina od rođenja Mihaila Bulgakova, o njegovom delu može govoriti izvan konteksta vremena u kome je nastajalo?

  Da li je veliki pisac, po mnogima najveći književni autor 20. veka, u svom remek delu „Majstor i Margarita“ predvideo i deo naše stvarnosti? Da li su problemi slobode, sreće, stvaranja pretrpeli neke bitnije promene ili su i danas isti kao u Bulgakovljevo doba– neka su od pitanja za Alekseja Varlamova, poznatog ruskog pisca i autora knjige o Mihailu Bulgakovu, kao i za Vasilisu Šljivar, asistentkinju na Katedri za rusku književnost na Filološkom fakultetu.

  Kako se pokretom i telom piše čuveno Tatjanino pismo Onjeginu, po čemu je opera Čajkovskog različita od svega što je do sada odigrala – pitamo mladu balerinu Tatjanu Tatić, solistkinju koja je na velikoj sceni Narodnog pozorišta oživela lik Tatjane u baletu „Evgenije Onjegin“.

  Ko je bio i šta je za srpsku kulturu značio Miomir Grujić Fleka, slikar, novinar, radijski voditelj, urednik, predvodnik andergraund umetničke scene, koliko je svojim radovima, inicijativama i stavom obeležio kulturu i umetnost osamdesetih i devedesetih godina u Srbiji, za Sputnjik govori Darka Radosavljević Vasiljević, autorka monografije i kustoskinja izložbe „Miomir Grujić Fleka: Javni ilegalac“.

  Goste „Orbite kulture“ je i Vlada Janković Džet, osnivač grupa „Crni biseri“ i „Tunel“, jedan od umetnika koji su stvarali rokenrol u Jugoslaviji.

  Tagovi:
  Mihail Bulgakov, Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga