14:04 18 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Sputnjik intervju

  „Manifest za Evropu“ ili misija spasavanja od uticaja Kremlja

  Sputnjik intervju
  Preuzmite kraći link
  0 119

  Grupa od tridesetak pisaca i istoričara objavila je svojevrsni manifest za očuvanje Evrope u kom poručuje da je ideja Evrope u opasnosti i da se Stari kontinent suočava sa izazovima kakvi nisu viđeni od tridesetih godina 20. veka.

  Manifest koji je objavljen u nekoliko vodećih evropskih listova osmislio je francuski filozof Bernar-Anri Levi, a podržali su ga i neki nobelovci, poput Svetlane Aleksijevič, Herte Miler, Elfride Jelinek i Orhana Pamuka. U apelu se upozorava da Evropu napadaju „lažni proroci“, da su je napustili saveznici preko Kanala i preko Atlantika, ali i da je kontinet „ranjiv na sve jače mešanje Kremlja“. 

  Da li je priča o ugroženosti Evrope samo paravan za širenje straha od Rusije? Čega se više plaše autori proglasa — Rusije ili jačanja suverenističkih raspoloženja u Evropi? Šta je zajednički imenitelj potpisnika teksta? Zašto strahuju od rezultata evropskih parlamentarnih izbora i zašto je za njih liberalna demokratija jedini ispravni izbor za Evropu?

  U emisiji „Sputnjik intervju“ o ovoj temi govore profesor Fakulteta političkih nauka Časlav Koprivica i predsednik Foruma za strateške studije Instituta društvenih nauka Neven Cvetićanin.

  Emisiju uređuje i vodi Tanja Trikić.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga