02:30 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik

  Kiš — 84 godine kasnije

  Sputnjik intervju
  Preuzmite kraći link
  0 23
  Pratite nas

  Godišnjica rođenja Danila Kiša obeležena je 22. februara. Da je živ, tog dana bi napunio 84 godine — ali Kiš je, na neki način, i dalje sa nama, u književnosti i nauci o književnosti, koje čuvaju sećanje na njega i značaj njegove poetike.

  Danilo Kiš je rođen u Subotici 1935. godine. Bio je devetogodišnjak kada mu je otac odveden u Aušvic, odakle se nije vratio. U to vreme napisao je prvu pesmu, a tokom života je pisao poeziju, prozu, eseje, spise i intervjue; bavio se i prevođenjem i lekturom.

  Kao književnik, Kiš je bio osporavan, razapinjan i linčovan, lažno optuživan, pa potom glorifikovan, a njegova dela su proglašavana „književnim čudima“. Jedan je od najprevođenijih srpskih pisaca — dela su mu prevedena na čak 30 jezika. Preminuo je u Parizu 1989. godine, a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

  Gosti Dejane Vuković, dobri poznavaoci Kišovog dela, profesori Jovan Delić i Mihailo Pantić, i pesnik i književni kritičar Gojko Božović razgovaraju o značaju dela jednog od najpopularnijih savremenih srpskih pisaca u današnjem trenutku.

   

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga