13:10 31 Maj 2020
Slušajte Sputnik

  I Srbija čeka otvaranje arhiva Vatikana (video)

  Svet sa Sputnjikom
  Preuzmite kraći link
  0 311
  Pratite nas

  Odluka pape Franje da otvori arhive Vatikana iz vremena pape Pija XII probudila je nadu da će konačno biti razrešena dilema da li je on zaista ćutao o Holokaustu, kako Jevreji često tvrde. Za Srbe je pak važno da li je papa Pije XII znao za zločine u Jasenovcu i kakav je odnos imao prema NDH i kardinalu Alojziju Stepincu.

  Crkva se ne plaši istorije, poručio je papa Franja, najavljujući da će dokumenta iz vremena Pija XII, od 1938. do 1958, biti dostupna istraživačima od 2. marta 2020. godine. Ko ima razloga da strahuje od otvaranja arhiva? Možemo li očekivati da budu dostupni baš svi dokumenti? Hoćemo li saznati punu istinu i o tzv. pacovskim kanalima, mreži kojom su mnogi nacisti i ustaše pobegli iz Evrope u Latinsku Ameriku? Ima li šanse da i hrvatski Kaptol sledi primer pape Franje i otvori svoje arhive?

  U emisiji „Svet sa Sputnjikom“ o tim pitanjima govore srpski književnik i političar dr Vladeta Janković, koji je kao ambasador Jugoslavije i Srbije predstavljao našu zemlju u Velikoj Britaniji i Vatikanu, i dr Milan Koljanin, naučni saradnik u Institutu za savremenu istoriju.

  Specijalno za Sputnjik iz Novog Sada govoriće direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović. 

  Emisiju uređuje i vodi Tatjana Trikić, a možete je pratiti na talasima Radija Novosti, 104,7 megaherca, u sredu 13. marta od 17 do 18 časova, gledati na stranicama Sputnjika na Fejsbuku i Radio Novosti, ali i odloženo na kanalu Sputnjik Srbija na Jutjubu.

  Tagovi:
  Svet sa Sputnjikom, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga