10:03 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet sa Sputnjikom
  Preuzmite kraći link
  0 73
  Pratite nas

  Tenzije između Irana i SAD tema su ovonedeljne emisije „Svet sa Sputnjikom“. Napadi na dva tankera u Omanskom zalivu pojačali su napetost između Vašingtona i Teherana, a udaljavanje dveju nuklearnih sila počelo je povlačenjem SAD iz nuklearnog sporazuma.

  Normalizacija odnosa između Irana i Zapada trebalo je započne obustavljanjem razvoja nuklearnog oružja, ali očigledno je da ništa ne ide u tom pravcu. Koji su mogući dalji scenariji: pojačavanje tenzija, međusobne pretnje ili direktan rat? Dodatnu napetost izazvala je odluka SAD da pošalje još hiljadu vojnika na Bliski istok, iako tvrde da cilj akcija nije konfrontacija sa Iranom, već da je to u interesu bezbednosti SAD i saveznika. Da li se bliži tačka ključanja u odnosima dveju nuklearnih sila? Kakvi su odnosi Rusije i Kine sa Iranom? Koliko su odnosi SAD sa Iranom povezani sa američkim izborima sledeće godine? Obe zemlje tvrde da ne žele da ratuju, a šta njihovi postupci govore? Pod kojim uslovima je moguć mir između Vašingtona i Teherana?

  Naši gosti su dr Slobodan Janković, naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, i novinar Borislav Korkodelović.

  Emisiju uređuje i vodi Aleksandra Stanić.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga