17:57 13 April 2021
Slušajte Sputnik

  Borba za istorijsko sećanje o Drugom svetskom ratu /video/

  Svet sa Sputnjikom
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  0 200
  Pratite nas

  Slike srušenih ili izmeštenih sovjetskih spomenika u Evropi sve su brojnije kako se bliži obeležavanje 75. godišnjice Dana pobede nad fašizmom. Ne prestaju ni pokušaji Zapada da revidira taj istorijski period i stavi ga u kontekst aktuelnih političkih obračuna, čak ni u doba kada se čitav svet bori s pandemijom.

  Mogu li istoričari da nadglasaju političare? Kako Rusija vodi borbu za istorijsko sećanje o Drugom svetskom ratu? Ko su joj u tome ključni saveznici? Kako će ove godine biti proslavljen Dan pobede? Ovu temu u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ analizira istoričar dr Aleksandar Životić. A kako će Rusija obeležiti ove godine Dan pobede, govori ruski društveni aktivista, predstavnica fabrike ruskih zvona Natalija Šatiljina.

  Emisiju uređuje i vodi Tanja Trikić.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  ► Evropa uporna: Od Rusije kao velikog pobednika načiniti „imperiju zla“

  ► O ovome se ne govori: Sa čime se Crvena armija suočila prilikom napada na Berlin

  ► „Nezamislivo“ — saveznički plan da bombarduju SSSR odmah nakon Pobede

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga