10:56 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet sa Sputnjikom
  Preuzmite kraći link
  1261
  Pratite nas

  Za samo par meseci ozbiljno je uzdrmana stabilnost u tri zemlje na postsovjetskom prostoru. Prvo je buknula Belorusija, gde su osporeni rezultati predsedničkih izbora. Usledio je pravi rat Azerbejdžana i Jermenije oko sporne oblasti Nagorno-Karabah, čije okončanje zasad nije na vidiku.

  Najzad, ove nedelje i Kirgiziju su zahvatili haos i neredi posle parlamentarnih izbora čiji su rezultati na kraju poništeni. Sve te zemlje, osim Azerbejdžana, članice su ODKB i Evroazijskog ekonomskog saveza, u Jermeniji i Kirgiziji nalaze se ruske baze, a Belorusija je deo Savezne države sa Rusijom.

  Da li su unutrašnje slabosti ključni razlog za potrese u tim državama ili tu ima upliva i sa strane? Imaju li ove krize išta zajedničko? Može li i kako da pomogne Rusija? Prete li slični scenariji i drugim bivšim sovjetskim republikama, posebno onim koje u bliskoj budućnosti očekuju izbori?

  Sa gostima današnjeg izdanja emisije „Svet sa Sputnjikom“, srpskim diplomatom Vladislavom Jovanovićem i glavnim urednikom informativnog portala „Fakti“ Đurom Bilbijom razgovara Tatjana Trikić.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Svet sa Sputnjikom, Kirgizija, Belorusija, Nagorno-Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga