15:48 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet sa Sputnjikom
  Preuzmite kraći link
  2342
  Pratite nas

  Vodeće evropske zemlje devedesetih su među prvima podržale raspad Jugoslavije, a sada se zdušno zalažu za što tešnje ekonomsko povezivanje regiona nazvanog u međuvremenu Zapadni Balkan.

  Evropska unija je čak odlučila da za te svrhe nedavno usvojenim ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan izdvoji devet milijardi evra za bespovratne investicije u pet prioritetnih sektora, doduše, tek od 2024. Dugo očekivana inicijativa, koju su neki već krstili kao evropski Maršalov plan za region, usledila je, da li slučajno, samo par nedelja pošto je američki DFC otvorio predstavništvo u Beogradu, što je opet svojevrsni odgovor na kineski Pojas i put.

  Zašto je Evropa krenula u ekonomsku ofanzivu u regionu? Šta to nudi Zapadni Balkan što nije imala Jugoslavija? Da li je geopolitička utakmica velikih ključni razlog što je region ekonomski postao poželjna destinacija? Šta Srbiji donose najavljeni projekti?

  U današnjem izdanju emisije „Svet sa Sputnjikom“ odgovore ćemo potražiti od naših gostiju, ekonomiste dr Gorana Nikolića i pravnika i publiciste Branka Pavlovića.

  Emisiju uređuje i vodi Tatjana Trikić.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Zapadni Balkan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga