09:07 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet sa Sputnjikom
  Preuzmite kraći link
  0 440
  Pratite nas

  Francuska postaje sve važnija karika u lancu pronalaženja rešenja za Kosovo, a predsednik te zemlje Emanuel Makron čovek čija se reč sve više sluša, zaključak je koji se nameće posle posete predsednika Aleksandra Vučića Parizu.

  Iz izjava dvojice predsednika saznali smo da Makron ima inovativna rešenja za kosovski Gordijev čvor, što nije iznenađenje: francuski predsednik je navikao da probija led pa i da šokira, počev od ideje temeljne reforme EU, preko zalaganja za evropsku vojsku do nove geopolitičke doktrine za postkovid svet. Srbe je po sistemu toplo-hladno umeo i da naljuti, i da razgali, a definitivno ih je "kupio" govorom na srpskom održanom na Kalemegdanu u julu 2019. godine.

  Kakvu kartu sprema Makron u kosovskoj partiji? Kako se kotira u Prištini? Hoće li ideje francuskog predsednika aminovati nova američka administracija? Može li Makron preko kosmetskog pitanja da ojača svoje liderstvo u EU posle povlačenja nemačke kancelarke Angele Merkel? Šta donosi jači ekonomski uticaj Francuske u Srbiji i krupni projekti poput beogradskog metroa?

  O rezultatima nedavnog susreta predsednika Vučića i Makrona u emisiji "Svet sa Sputnjikom" govore Dušan Gujaničić iz Instituta za političke studije i novinar, dugogodišnji dopisnik dnevnog lista "Politika" iz Nemačke Miroslav Stojanović.

  Emisiju uređuje i vodi Tanja Trikić.

  Slušajte nas na talasima Radio Novosti 104,7 megaherca, gledajte na Sputnjikovoj stranici na Fejsbuku ali i odloženo na kanalu na Jutjubu.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga