22:27 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet sa Sputnjikom
  Preuzmite kraći link
  1670
  Pratite nas

  Agresija, zločin bez kazne, kršenje međunarodnog prava, otimanje teritorije suverene zemlje i članice UN – sinonimi su za NATO bombardovanje SR Jugoslavije, dan koji je zauvek izmenio naše živote i sudbinu Srbije, a posle kog više ništa u svetu nije bilo isto.

  Ni nakon 22 godine ne zna se tačan broj poginulih za 78 dana i noći koliko su nas zasipali bombama – a on se kreće između 1.200 i 3.000. Na Srbima su tada, pod parolom da su loši momci, isprobali sve čega su se setili, od kasetne municije, osiromašenog uranijuma, grafitnih bombi do medijskih manipulacija, demonizovanja i podmetanja.

  Namerno ili ne, NATO i SAD i ovog marta vežbaju u regionu, pa još uz učešće Kosovskih bezbednosnih snaga. Šta smera Zapad sa Kosovom 22 godine posle agresije? Šta su uzroci a šta posledice NATO bombardovanja koje je udarilo temelje zapadnoj koncepciji humanitarnih intervencija? Hoće li ikada odgovarati pravi krivci za Račak, Žutu kuću, tajne zatvore i masovne grobnice po Kosmetu? Kako je vojska SR Jugoslavije odolela toliko jačem neprijatelju? Možemo li se i kako odužiti junacima s Paštrika i Košara?

  U emisiji „Svet sa Sputnjikom“ o godišnjici NATO agresije govore predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, penzionisani istražni sudija Okružnog suda u Prištini Danica Marinković i brigadni general u penziji  Stojan Konjikovac jedan od starešina legendarne petsto četrdeset devete motorizovane brigade iz Prizrena.

  Emisiju uređuje i vodi Tatjana Trikić.

  Slušajte nas na talasima Radio Novosti 104,7 megaherca, gledajte na fejsbuku Sputnjika i Radio Novosti ali i odloženo na Jutjub kanalu Sputnjik Srbija.

  Tagovi:
  NATO bombardovanje, Svet sa Sputnjikom
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga