04:24 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet sa Sputnjikom
  Preuzmite kraći link
  2678
  Pratite nas

  Talas važnih, maltene sudbinskih vesti zapljusnuo je region. Posle navodno slovenačkog „non pejpera“ Brisel je preko noći odlučio da okrene novi list sa Srbijom – odustaje od agresivnih pokušaja disciplinovanja i čitanja bukvica i nudi pohvale i primamljive ponude u vidu impresivne investicije EU u brzu prugu od Srbije ka Severnoj Makedoniji.

  Neki su požurili da to nazovu resetovanjem odnosa, uz objašnjenje da EU, uplašena jačanjem uticaja Rusije i Kine u regionu, želi da povrati poljuljanu veru Srbije u evrointegracije. Ali još se nije ohladilo oduševljenje tim grandioznim projektom, kad se, ničim izazvan, preko prištinskih medija, pojavio još jedan „non pejper“, opet iz nepoznate kuhinje. Predsednik Aleksandar Vučić samo pretpostavlja da bi autor mogla biti „jedna fantastična žena“.

  Da li je  nova taktika EU za Srbiju reset odnosa ili pokušaj da se istine Rusija i Kina? Postoji li veza između dva „non pejpera“ i primamljive ponude Brisela Srbiji? Da li je nova EU šargarepa samo dobro upakovana ucena? Ko može biti „fantastična žena“ autor „non pejpera“ delimično dopadljivog za Srbiju da nije ključne mane – što traži srpsko priznanje Kosova? Ovo su neka od pitanja koja u emisiji Svet sa Sputnjikom analiziraju bivši vicepremijer Nebojša Čović i karijerni diplomata u penziji Zoran Milivojević.

   

  Tagovi:
  Svet sa Sputnjikom
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga