18:25 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet sa Sputnjikom
  Preuzmite kraći link
  2973
  Pratite nas

  Rusija se sprema da svečano obeleži još jedan, 76. Dan pobede, i ove godine velikom paradom na Crvenom trgu u znak sećanja na herojsku borbu protiv fašizma u kojoj je Sovjetski Savez izgubio 27 miliona života. Pali su braneći svoju zemlju ali i oslobađajući Evropu od nemačkih nacista.

  Oko devet miliona sovjetskih vojnika borilo se za slobodu 11 evropskih zemalja, a poginulo ih je oko milion, u Poljskoj, Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, i naravno Nemačkoj i Austriji. Paradoksalno je, međutim, da umesto da ih se s pijetetom sećaju i odaju im poštu, mnoge evropske zemlje, posebno tzv. Nove Evrope, pod često apsurdnim izgovorima, bave se proterivanjem ruskih diplomata i demonizovanjem Rusije.

  Da li je Evropa zaboravila ko ju je oslobađao od fašizma? Kako je počelo falsifikovanje istorije Drugog svetskog rata? Ko prednjači u tome i koji su mitovi najrasprostranjeniji? Zašto poljski predsednik Rusiju smatra „neprijateljem slobode“, a ukrajinskom se priviđaju „ruski agresori“?

  Odgovore na ova pitanja potražićemo u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ čiji su gosti dr Goran Miloradović iz Instituta za savremenu istoriju i novinar, glavni urednik informativnog portala „Fakti“ Đuro Bilbija.

  Emisiju uređuje i vodi Tatjana Trikić.

   

  Tagovi:
  Rusija, fašizam, Evropa, Svet sa Sputnjikom
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga