05:14 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet sa Sputnjikom
  Preuzmite kraći link
  0 434
  Pratite nas

  Američki predsednik Džozef Bajden kreće u Evropu u prvu posetu inostranstvu otkad je stupio na dužnost. Pred odlazak poručuje da Amerika želi da okupi svetske demokratije, kao i da će SAD biti uz svoje evropske saveznike, te da će biti jedinstveni u odgovoru na “ruske izazove” evropskoj bezbednosti.

  Bilo da je reč o okončanju pandemije kovida 19, klimatskoj krizi ili suprotstavljanju štetnim aktivnostima vlada Kine i Rusije, Sjedinjene Države moraju voditi svet sa pozicija moći, ističe Bajden, koji će od 10. do 16. juna, između ostalog, učestvovati na samitima G7, NATO, SAD i EU, a na kraju se u Švajcarskoj sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

  Da li su Bajdenove želje dovoljne za vaspostavljanje narušenih mostova u transatlantskom partnerstvu? Zašto ankete pokazuju da Evropljani ne veruju Vašingtonu? Zbog čega Bajden uporno ponavlja mantru o okupljanju demokratija protiv nedemokratskih zemalja? Hoće li se Evropa priključiti Bajdenovom planu da se suprotstavi Kini i Rusiji? Ima li u takvoj atmosferi šanse za postizanje opipljivog napretka na susretu Bajdena i Putina? Šta će Bajdenov pohod na Evropu doneti Balkanu?

  U današnjem izdanju emisije "Svet sa Sputnjikom" gosti Tatjane Trikić su: politikolog Aleksandar Pavić, iz Instituta za uporedno pravo sa nama će biti dr Mina Zirojević a video vezom naš sagovornik je politički analitičar Obrad Kesić.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga