06:24 26 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Tehnogram
  Preuzmite kraći link
  0 431
  Pratite nas

  Teme večerašnje emisije „Tehnogram“ su raketna tehnologija, nadmetanje u trci za naoružavanje u prošlosti i osvajanje novih tehnologija u budućnosti.

  Iza kulisa između najvećih političkih igara moći, stoji jedna velika tehnološko-taktička bitka — osvajanje najmodernije raketne tehnologije.

  Tokom Hladnog rata svetska sigurnost se bazirala na sporazumima između nekadašnjeg SSSR-a i Sjedinjenih Država. Međutim, jednostranim izlaskom SAD iz mnogih raketnih sporazuma potpisanih u hladnoratovskom periodu, poput ABM-a o antibalističkom štitu i INF-a o nuklearnim raketama srednjeg dometa, svetu ponovo preti velika trka u naoružavanju. Mnoge zemlje su u prethodne tri decenije značajno napredovale u vojnoj tehnologiji, poput Kine, Severne Koreje, Indije, Pakistana i drugih. Svet i dalje ima dve nuklearne supersile, ali i neke koje su dovoljno napredovale da bi mogle da budu deo eventualnog budućeg velikog sporazuma između više zemalja o raketnom naoružanju.

  Da li će doći do novih pregovora o raketnoj tehnologiji na globalnom nivou? Koje su to nove hipersonične rakete koje je najavio predsednik Ruske Federacije Vladimir  Putin? Hoće li predsednik SAD Donald Tramp uspeti da napravi sporazum sa Severnom Korejom? Kako se tumači novo raspoređivanje raketa u Evropi i kakve bi to posledice moglo da ima po Srbiju?

  O toj temi u emisiji „Tehnogram“ ekskluzivno na početku 2020. godine govori prof. dr Momčilo Milinović, član AINS-a sa Katedre za naoružanje Mašinskog fakulteta u Beogradu.

   

  Tagovi:
  Momčilo Milinović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga