22:08 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik

  Digitalizovano kulturno nasleđe koje nam je dostupno na internetu

  Tehnogram
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Tema večerašnje emisije „Tehnogram“ je digitalizovano kulturno nasleđe koje nam je dostupno na internetu uz pomoć virtuelnih tura, aplikacija i pretraživača.

  Teško da je neko mogao da predvidi da će nam jedina mogućnost da posetimo neku od kulturnih institucija, biti ni manje ni više, nego internet. Odlazak u muzej, pozorište ili galeriju je iskustvo koje nije jednostavno nadomestiti. Međutim, putem digitalnih tehnologija, svakako se može steći utisak i naučiti nešto novo i tokom virtuelne posete.

  S obzirom na vanredno stanje, značaj digitalizovane građe srpskog kulturnog nasleđa naročito danas dolazi do izražaja. Tehnologija nam je omogućila da možemo samo u par klikova da budemo u Narodnom muzeju - (https://my.matterport.com/show/), Viminacijumu - (https://viminacium.futuring.rs/sr) ili na primer u muzeju Toplice (http://vrtoplica.mi.sanu.ac.rs/) i steknemo sjajna iskustva.

  Kako posetiti virtuelne muzeje i galerije? Šta sve možemo videti u digitalnoj  građi? Kako mladi mogu da doprinesu digitalizaciji kultnog nasleđa? Koliko je važno imati kvalitetne internet prezentacije domaće kulturne baštine za predstavljanje  u inoststranstvu?

  O ovoj temi u emisiji „Tehnogram“ govore dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, a telefonski razgovaramo sa savetnikom u Ministarstvu za inovacije, Lazarom Lekićem.

  Pretraživač kulturnog nasleđa: https://kultura.rs/

  Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj: https://inovacije.gov.rs/

  Tagovi:
  internet, kulturno nasleđe
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga