23:35 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Tehnogram
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 340
  Pratite nas

  Teško da je neko mogao da predvidi da će nam jedina mogućnost da vidimo srpsko nacionalno blago i posetimo neku od kulturnih institucija, biti ni manje ni više, nego internet. Zahvaljujući internetu, srpsko nacionalno blago nam je „na jedan klik“.

  Odlazak u muzej, pozorište ili galeriju je iskustvo koje nije jednostavno nadomestiti. Međutim, putem digitalnih tehnologija, svakako se može steći utisak i naučiti nešto novo i tokom virtuelne posete.

  S obzirom na vanredno stanje, značaj digitalizovane građe srpskog kulturnog nasleđa, naročito danas dolazi do izražaja.

  Tehnologija nam je omogućila da možemo samo u par klikova da budemo u Narodnom muzeju, Viminacijumu ili, na primer, u muzeju Toplice i steknemo sjajna iskustva.

  Srpsko nacionalno blago dostupno preko interneta

  U vanrednom stanju, proglašenom zbog pandemije korona virusa, apel svim građanima je da provode što više vremena kod kuće i pridržavaju se predloženih mera.

  Samoizolacija na koju nismo naviknuti, može nas učiniti neraspoloženim i ima uticaj na društveni život ljudi. Srećom, tehnološke mogućnosti i internet pružili su nam mogućnost da osetimo čar najvećih svetskih i domaćih muzejskih postavki.

  Glavni saveznik čoveka, zadužen za zabavu i opuštanje, u doba karantina je internet. Za posete određenim lokalitetima trebale bi nam godine i puno uloženog novca, dok smo danas uz samo par klikova blizu najvećih umetničkih dela i kulturnih zdanja.

  Tako iz svog doma na izuzetno kvalitetan način možemo se upoznati sa srpskim nacionalnim blagom, posetivši manastire, arheološka nalazišta, muzeje, galerije i mnoge druge kulturne znamenitosti kroz koje možemo proći na specifičan način uz puno korisnih informacija.

  Digitalizacija kulturnog nasleđa jedan je od moćnih alata da bi se domaća kultura i turizam predstavili na svetskom nivou.

  Promocija srpske istorije jako je značajna, posebno za mlade koji mogu na zanimljiv i kreativan način da dopune znanje i upoznaju se sa novim činjenicama. Na ovaj način obrazovana i informisana generacija bolje će razumeti specifičnosti različitih kultura i graditi budućnost koja je svima neophodna.

  O ovoj temi u emisiji „Tehnogram“ govore dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva i Lazar Lekić, savetnik u Ministarstvu za inovacije koji se uključuje telefonski u razgovor.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  onlajn, internet, galerija, pozorište, muzej, kultura
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga