23:25 09 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 154
  Pratite nas

  Napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića, napad je na srpski narod i na dobru nameru i volju za pomirenjem između naroda, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik povodom kamenovanja srpskog premijera na komemoraciji u Potočarima.

  Dodik je u izjavi za Radio Republike Srpske rekao da ovaj napad govori o tome koliko su Bošnjaci politizovali ovaj skup što je bio i osnovni razlog da se drugi predstavnici Srba na njemu ne pojave.

  „Očigledno je da se recimo u Srebrenici nikada nije pojavio Alija Izetbegović jer se bojao kamenovanja. Bošnjaci su dobru nameru Vučića zloupotrebili, nisu je poštovali, niti su je dočekali na pravi način“, rekao je Dodik.

  „Žao mi je što se to desilo jer Vučić to nije zaslužio, a ja mu izražavam zahvalnost na dobroj nameri za srpski narod“, kaže predsednik Srpske.

  Napad na premijera Srbije govori o tome da je BiH duboko podeljeno društvo, a da je Srebrenica i politizovana i komercijalizovana, zaključio je Dodik u izjavi za Radio Republike Srpske.

  U Srebrenici Srbe dočekuju s namerom da ih linčuju

  Dodik je za TV Pink rekao da je napad na premijera Srbije nedopustiv i pokazuje da Bošnjaci muslimani nisu bili spremni za takav događaj.

  „Tražiću istragu od svih, uključujući i od srpskih predstavnika u stalnim institucijama BiH. Tražiću potpuno raščišćavanje ovog incidenta“, rekao je Dodik istakavši da je sudeći po pojedinim medijima u BiH sve to bilo unapred planirano, jer su u tom trenutku kamere bile usmerene u drugom pravcu.

  Dodik je uveren da ovaj incident nije mogao da se dogodi bez znanja najvažnijih ljudi u BiH iz reda bošnjačkog naroda.

  „Kako je moguće da neko na takav događaj donese kamenje“, zapitao je Dodik.

  To, kazao je, samo dokazuje da su organi gonjenja i bezbednosne službe u Sarajevu potpuno zatajile.

  Bošnjaci su prethodnih dana politizovali ovaj događaj i pravili atmosferu linča, čemu je, kaže, doprinelo i neusvajanje britanske rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN. To je, kaže Dodik, dovelo do revanšizma u njihovim redovima.

  „Cenim potez Vučića, nisam komentarisao njegov dolazak u Potočare, cenio sam hrabrost koja je pokazana da bi se srpska politika i srpski narod predstavili na drugačiji način. Ali očito da to nije dovoljno“, rekao je Dodik.

  On je napomenuo da se u Srebrenici, odnosno Potočarima, svi Srbi dočekuju sa namerom linča, te da je upravo to razlog zbog kojeg on tamo ne ide.

  „Srebrenica nije mesto gde se žrtvama daje pomen. To je mesto političkog obračuna. Napad na Vučića je zato napad na ceo srpski narod“, rekao je Dodik i dodao da postoji bar dvadesetak mesta u BiH gde su Srbi stradali masovnije u jednom danu, nego što je to bilo u Srebrenici.

  Uprkos tome, kazao je Dodik, srpski narod je pružio ruku pomirenja.

  Slično:

  MUP RS: Vučić dobio više udaraca kamenjem
  Klinton zahvalio Vučiću što je došao u Srebrenicu
  Dačić: Napad na Vučića - napad na Srbiju
  Tagovi:
  napad, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Srbija, Srebrenica, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga