21:57 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 244
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da ga je posebno dirnula reakcija majki Srebrenice koje su osudile jučerašnji napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima.

  Zahvaljujući za takvo reagovanje, Dodik je naveo da je to pravi odgovor.

  „Na kraju, njihov bol koji su doživele ne može da zameni nikakva kvalifikacija tog događaja. One su izgubile najmilije, kao i mnoge druge majke, sestre, mnoga braća, na svim stranama na kojima su ljudi stradali u ratu“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci.

  Ratna dešavanja u Srebrenici predsednik RS nazvao je „ogromnim zločinom prema bošnjačkom narodu“.

  Međutim, naveo je da udruženja majki Srebrenice ne treba da ulaze u politička pitanja, već da ostanu u onome što se odnosi na poštovanje njihovih stradalih u ratu.

  Telohranitelji štite Aleksandra Vučića prilikom napada u Srebrenici
  © AFP 2021 / DIMITAR DILKOFF

  On je ponovo podsetio da je jedna od majki iz Srebrenice juče molila Bila Klintona „da im napravi državu“ i rekao da je to neprihvatljivo.

  Ocenio je da je Vučić otišao u Srebrenicu i praktično pokazao kako on vidi politiku pomirenja i tako je njegovo prisustvo trebalo da bude shvaćeno.

  „Međutim, dogodilo se nasilje sa veoma opasnim namerama onih koji su to organizovali“, ocenio je on.

  „Da nije bilo adekvatne reakcije iz obezbeđenja, koji su mahom bili iz Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, očigledno da bi linč i stampedo koji je krenuo na Vučića, mogao da ima dalekosežne posledice, samo da se zakasnilo s njegovom evakuacijom“, ukazao je Dodik.

  Na pitanje koliko su narušeni srpsko-bošnjački odnosi nakon ovog slučaja, on je dodao da se mora razgovarati i da je to jedino rešenje.

  „BiH možemo da napravimo samo kao zajedničku zemlju, dovoljno komotnu za sve i ona ne sme da bude organizovana ni za jedan narod ekskluzivno. Ako budemo sposobni da to uradimo možemo prevazići probleme“, dodao je on.

  Dodik je danas prisustvovao slavi „Izvorne Srpske demokratske stranke“, koju su, kako kažu, ponovo aktivirali nekadašnji članovi partije nezadovoljni sadašnjom politikom SDS-a i njenog predsednika Mladena Bosića. Na slavi je, između ostalih, bio i haški osuđenik Momčilo Krajišnik, a Dodik je svoje prisustvo skupu obrazložio time da je s njima bio u prvom sazivu Parlamenta Republike Srpske.

  Slično:

  Milanović: Napad na Vučića loš za region
  Stefanović: Plašim se da će izostati istraga
  Francuska osudila napad na Vučića
  Nikolić: Pokušaj linčovanja Vučića odraz loših odnosa u BiH
  Tagovi:
  incident, Majke Srebrenice, Aleksandar Vučić, Momčilo Krajišnik, Milorad Dodik, Srebrenica, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga