02:24 12 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 52
  Pratite nas

  Premijer Hrvatske Zoran Milanović odbacio je danas inicijativu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića o uspostavljanju zajedničkog dana sećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i pre nego što je taj predlog dobio zvaničnu formu.

  „Uz dužno poštovanje i saučešće, niti mi ikome propisujemo praznike i dane žalosti, niti će iko to nama“, rekao je Milanović.

  Milanović je to izjavio u Sinju, gde je bio na otvaranju Muzeja Alke, u sklopu obeležavanja 300-godišnjice Sinjske alke.

  Vučić je juče najavio da će na predstojećoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču, predložiti uvođenje zajedničkog dana sećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

  On je, na konferenciji za novinare, kazao da će na skupu 27. avgusta u Beču, ali i pre toga, predložiti svim liderima čije su zemlje učestvovale u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, da se na Zapadnom Balkanu ustanovi jedan zajednički dan sećanja na sve žrtve, koje ne bismo razlikovali po nacionalnoj pripadnosti.

  Inicijativu je podržao predsednik Republike Srpske, koji je istakao da je to dobar predlog koji dolazi u pravom trenutku i deo je kontinuiteta mirovnih napora koje Srbija čini na jačanju pomirenja i saradnje u regionu.

  Tagovi:
  Hrvati, ustaše, žrtve, muslimani, Srbi, Aleksandar Vučić, Zoran Milanović, Jugoslavija, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga