03:55 01 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 529
  Pratite nas

  OVK je saopštila da će u narednom periodu organizovati napade na teritorije na kojima živi „sloveno–makedonsko“ stanovništvo, a mete će biti i makedonski premijer Nikola Gruevski i drugi političari, kao i „izdajnici“ među Albancima, prenose makedonski mediji.

  U saopštenju koje je potpisao „Komandant Kuštrimi“, OVK je preuzela odgovornost za ispaljivanje tri granate na luksuzni stambeni kompleks Soravia u naselju Vodno u Skoplju 29. septembra, a taj napad, kako je navedeno, bio je usmeren protiv „izdajnika albanskog naroda“ inspektora Arifa Asanija.

  Makedonski MUP je ranije saopštio da su u granatiranju zgrade u kompleksu Soravia korišćene granate od 40 milimetara, istog kalibra koji je ispaljen i u napadu na zgradu Vlade Makedonije u aprilu, kao i da će pretnje OVK biti ozbiljno razmotrene.

  U saopštenju terorista se još navodi da su „jedinice OVK sposobne za realizaciju zadataka u svakom gradu u Makedoniji“, a od makedonskih vlasti se zahteva da oslobode sve uhapšene u „politički montiranim procesima od 2003. godine do poslednjeg tragičnog događaja u Divljem naselju u Kumanovu“.

  Militantna radikalna organizacija albanskih nacionalista u Makedoniji OVK zvanično je raspuštena posle makedonsko–albanskih sukoba 2001. godine, ali je odgovornost za nekoliko oružanih incidenata 2015. pripisana upravo pripadnicima te grupe.

   

  Tagovi:
  stanovništvo, Kumanovo, političari, pretnje, OVK, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga